Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yem Ham Maddeleri, ve Balık Yemlerinde Kullanımı |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-537 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. OĞUZ TAŞBOZAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık yem ham maddelerini sınıflandırılmasını tanımlar Hayvansal kaynaklı yem ham maddelerini açıklar Bitkisel kaynaklı yem ham maddelerini açıklar Ham maddelerin üretim ve işleme metotlarını tanımlar Balık yemlerindeki katkı maddelerini tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSY-201 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık yemlerinde kullanılan ham madde ve katkı maddeleri, özellikleri ve kullanımları hakkında bilgiler kazandırma. Elde edilen bilgiler doğrultusunda bu maddelerin kullanımı konusunda çeşitli örnekler üzerinde yorumlama. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ham madde ve katkı maddelerinin özellikleri, kullanımları; protein, lipit ve karbonhidrat kaynakları; hayvansal ve bitkisel ham maddeler; katkı maddelerinin kullanım limitleri; uygun ham madde kaynağını belirleme. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ham maddeler hakkında temel kavramlar |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması |
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
2 |
Ham maddelerin sınıflandırılması |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
3 |
Hayvansal kaynaklı yem ham maddeleri |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
4 |
Bitkisel kaynaklı yem ham maddeleri |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
5 |
Yemlerde kullanılan protein kaynakları |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
6 |
Yemlerde kullanılan yağ kaynakları |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
7 |
Yemlerde kullanılan karbonhidrat kaynakları |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
8 |
Ara sınav |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Sözlü sınav |
|
9 |
Balık beslenme türlerine göre uygun ham madde seçimi |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
10 |
Bitkisel kaynaklarda anti-besinsel faktörler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
11 |
Ham madde üretim ve işleme metotları |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
12 |
Yem ham maddelerinin kalitesi ve analiz yöntemleri |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
13 |
En yoğun olarak kullanılan ham maddelerin spesifik özellikleri |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
14 |
Yemlerde kullanılması gereken katkı maddeleri ve sınıflandırılması |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
15 |
Katkı maddelerin kullanım esasları, limitlerinin belirlenmesi |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
16/17 |
Final Sınavı |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Sözlü sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
5 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
4 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
5 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
4 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
5 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
5 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
4 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|