|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balıklarda Stres Fizyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-529 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Stresin tanımı ve önemi Canlılarda stres Balıklarda stresin nedenleri ve belirtileri Balıkta stres indikatörü parametreler ve tanımları Balıklarda stres muayenesi ve stres indikatörü parametrelerin tespiti
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
SEÇMELİ DERSLER
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balıklar üzerinde, sucul ortama karışan ağır metal, pestisitler endüstriyel ve evsel atıklar gibi çeşitli kirleticilerin neden olduğu toksisite ve hipoksiya´nın etkileşimleri belirlenecektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balıklarda stres, stres kaynakları ve stres oluşum mekanizması. İmmünolojik endokrinolojik ve hematolojik boyutta stres düzeyinin belirlenmesi ve stres indikatörü parametrelerin tayini. Balıkların farklı tip stres faktörü karşısında morfolojik ve fizyolojik açıdan verdiği çeşitli cevapların incelenmesi. Konuyla ilgili son yıllarda yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Laboratuvar, derslik, saha |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Stresin tanımı ve önemi |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
2 |
Canlılarda stres |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
3 |
Balıklarda stres ve önemi |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
4 |
Balıklarda belli başlı stresörler ve tanımı |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
5 |
Stresörlerin balıklar üzerindeki etkileri |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
6 |
Balıklarda stresin belirtileri ve nedenleri |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
7 |
Arasınav |
Tüm konuların genel tekrarı |
|
|
8 |
Balık hastalıklarında stresin rolü |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
9 |
Balıklarda stres indikatörü parametreler ve tanımları |
Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, sunum |
|
10 |
Balıkların stres faktörlerine karşı gösterdikleri genel tepkiler |
Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, sunum |
|
11 |
Balıklarda belli başlı stres muayenesi, laboratuvar teknikleri ile stres indikatörü parametrelerin tespiti |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
12 |
Stres düzeyinin belirleme yöntemleri |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
13 |
Balıklarda sindirim, endokrin, davranış fizyolojisi üzerine stres faktörlerinin etkileri |
Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
14 |
Balıklarda solunum, boşaltım, üreme fizyolojisi üzerine stres faktörlerinin etkileri |
Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
15 |
Balıkların stres şartlarına adaptasyonları |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, sunum |
|
16/17 |
Final |
Genel konu tekrarı |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Candan, A., Karataş, S.2010. Balık Sağlığı. Kalmak Ofset. Istanbul.
Cengizler, İ. 2006. Balık Hastalıkları ders kitabı. Nobel kitabevi. 133 s.
Arda, M., Seçer, S., Sarıeyyüpoğlu, M. 2005. Balık Hastalıkları. Medisan. Ankara.29-67s.
Timur, G., Timur, M. 2003. Balık Hastalıkları. İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
4 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
4 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
4 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
3 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
4 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
5 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
4 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
6 |
12 |
72 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
8 |
32 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 148 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.92 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|