Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balıklarda Stres Fizyolojisi

Dersin Kodu : SY-529

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Stresin tanımı ve önemi
Canlılarda stres
Balıklarda stresin nedenleri ve belirtileri
Balıkta stres indikatörü parametreler ve tanımları
Balıklarda stres muayenesi ve stres indikatörü parametrelerin tespiti

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SEÇMELİ DERSLER

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balıklar üzerinde, sucul ortama karışan ağır metal, pestisitler endüstriyel ve evsel atıklar gibi çeşitli kirleticilerin neden olduğu toksisite ve hipoksiya´nın etkileşimleri belirlenecektir.

Dersin İçeriği : Balıklarda stres, stres kaynakları ve stres oluşum mekanizması. İmmünolojik endokrinolojik ve hematolojik boyutta stres düzeyinin belirlenmesi ve stres indikatörü parametrelerin tayini. Balıkların farklı tip stres faktörü karşısında morfolojik ve fizyolojik açıdan verdiği çeşitli cevapların incelenmesi. Konuyla ilgili son yıllarda yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Laboratuvar, derslik, saha


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Stresin tanımı ve önemi Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım
2 Canlılarda stres Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım
3 Balıklarda stres ve önemi Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım
4 Balıklarda belli başlı stresörler ve tanımı Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
5 Stresörlerin balıklar üzerindeki etkileri Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
6 Balıklarda stresin belirtileri ve nedenleri Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
7 Arasınav Tüm konuların genel tekrarı
8 Balık hastalıklarında stresin rolü Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım
9 Balıklarda stres indikatörü parametreler ve tanımları Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, sunum
10 Balıkların stres faktörlerine karşı gösterdikleri genel tepkiler Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, sunum
11 Balıklarda belli başlı stres muayenesi, laboratuvar teknikleri ile stres indikatörü parametrelerin tespiti Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, grup çalışması
12 Stres düzeyinin belirleme yöntemleri Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, grup çalışması
13 Balıklarda sindirim, endokrin, davranış fizyolojisi üzerine stres faktörlerinin etkileri Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, grup çalışması
14 Balıklarda solunum, boşaltım, üreme fizyolojisi üzerine stres faktörlerinin etkileri Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, grup çalışması
15 Balıkların stres şartlarına adaptasyonları Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, sunum
16/17 Final Genel konu tekrarı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Candan, A., Karataş, S.2010. Balık Sağlığı. Kalmak Ofset. Istanbul.
  Cengizler, İ. 2006. Balık Hastalıkları ders kitabı. Nobel kitabevi. 133 s.
 Arda, M., Seçer, S., Sarıeyyüpoğlu, M. 2005. Balık Hastalıkları. Medisan. Ankara.29-67s.
 Timur, G., Timur, M. 2003. Balık Hastalıkları. İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 4 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 4
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 5
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 4
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 4
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 4
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 4
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 3
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 5
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 4
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 5
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 6 12 72
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 8 32
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 148
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.92
Dersin AKTS Kredisi: 6