|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Anesteziyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-527 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MAHMUT YANAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık anesteziyolojisinin genel prensiplerini kavrar. Balığın türüne ve koşullarına göre, uygun anestezik maddeyi ve dozunu seçer. Anestezi altında balıkların uzun süren taşımacılığını gerçekleştirir. Balıkların tartım ve ölçülmesinde anestezik madde kullanarak denemelerde kolaylık sağlar Balıkların anestezi edilmesi konusunda çiftçilere danışmanlık yapar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, balık anesteziyolojisi; anesteziklerin farmakolojisi; balıklarda anesteziyolojinin safhaları; balıklarda kullanılan başlıca anestezikler ve balık üzerindeki etkileri konusunda öğrenciye bilgi kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan başlıca anestezik maddeler, çeşitleri, özellikleri ve balıklar üzerindeki anestezik ve yan etkileri; balıklarda anestezinin safhaları; anesteziklerin adjuvant maddelerle birlikte kullanılması; anesteziklerin balık taşımacılığında kullanılması ve su kalitesine etkileri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürünleri fakültesi derslikleri ve su ürünleri yetiştiricilik laboratuvarı. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin bütünü hakkında özet bilgi.
|
öğrenci ders notu ile gelir. |
Düz anlatım |
|
2 |
Anesteziyolojinin genel prensipleri. |
ders notunu okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Anestezik maddelerin farmakolojisi.
|
ders notunu okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Anestezinin safhaları ve özellikleri.
|
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
5 |
Balıkçılıkta kullanılan başlıca anestezik maddeler ve bunların özellikleri. |
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
6 |
Balıkçılıkta kullanılan başlıca anestezik maddeler ve bunların özellikleri. |
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Balıkçılıkta kullanılan anastezik maddelerin başlıca yan etkileri ve alınacak önlemler. |
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
8 |
Ara sınav, soruların yanıtlarının değerlendirilmesi |
ara sınava hazırlık |
sözlü sınav, tartışma |
|
9 |
Balıklarda anestezik uygulamalar. |
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
10 |
Balık taşımacılığında anestezik madde kullanılması. |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Aneatezik maddelerin su kalitesine etkileri |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Anesteziklerle birlikte adjuvant made kullanılması |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
13 |
Balık anesteziyolojisindeki son gelişmeler |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, uygulama |
|
14 |
Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ve tartışılması |
ev ödevi hazırlığı |
tartışma |
|
15 |
Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ve tartışılması |
ev ödevi hazırlığı |
tartışma |
|
16/17 |
Final sınavı |
final sınavına hazırlık |
sözlü sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Yanar M. ve Polat A., 1994. Balık Taşımacılığında Anestezik Madde Kullanımı Konusundaki Son Gelişmeler, Su Ürünleri Dergisi, 11(41): 67-70
Dersi veren öğretim elemanı tarafından hazırlanan "balıklarda anesteziyoloji" ders notu.
Balık anesteziyolojisi konusunda son yıllarda yayınlanan makale ve yayınlar.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
30 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
70 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
0 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
2 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
3 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
4 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
5 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
2 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
2 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
18 |
36 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|