|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık İmmünolojisine Giriş |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-523 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balıklarda immun sistem ve organizasyonu
İmmun sistem ve immun sistemin ana elemanları Balıklarda immun cevapsızlık Balıklarda immunizasyon
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
SEÇMELİ DERSLER
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Genel immünoloji ve balık immünolojisi. İmmünolojide terminoloji ve genel kavramlar. Balıklarda hastalıklara karşı korunma mekanizmaları (İnjeksiyon, balık-patojen ilişkileri, hastalık teşhisi için serolojik, hematolojik yöntemler, spesifik olmayan immünite, inflamasyon spesifik immünite). İmmünite çeşitleri ve etkileyen faktörler, immünoglobülünler immün sistemin organları ve hücrelerinin tanımı |
|
Dersin İçeriği |
: |
İmmün sistem (tanımlar, immünolojik reaksiyonlar), balık immün sisteminin anatomik organizasyonu, balıklarda immün yanıt ve immün yanıt örnekleri (Kirleticilere karşı, strese karşı ve paraziter hastalıklara karşı, vs .) balıklarda immünizasyon, immünizasyon teknikleri, immünohistokimyasal ve immünoenzimatik teknikler ile son yıllarda konuyla ilgili olarak yapılmış araştırmaların değerlendirmeleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
İmmunojiye giriş ve genel immjunojik tanımlar |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
2 |
İmmun sistem ve immun sistemin ana elemanları |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım |
|
3 |
Temel immunolojik reaksiyonlar |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştırılması |
Düz anlatım |
|
4 |
Balık immunolojisi |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
5 |
Balıklarda immun sistemin anatomik organizasyonu |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
6 |
Balıkta immun yanıt |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılmasıı |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
7 |
Arasınav |
Tüm konuların genel tekrarı |
|
|
8 |
Balıkta immun yanıt örnekleri |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılıması |
Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması |
|
9 |
Balıklarda immun cevapsızlık |
Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştırılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
10 |
Balıklarda immunizasyon |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, grup çalışması |
|
11 |
İmmunizasyon teknikleri |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Sunum, grup çalışması |
|
12 |
İmmünostimülatörler |
Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Sunum, grup çalışması |
|
13 |
Balıklarda kullanılan immünostimülatörler |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Sunum, grup çalışması |
|
14 |
Balıklarda immunohistokimyasal teknikler |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, sunum |
|
15 |
Balıklarda immunoenzimatik teknikler |
Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması |
Düz anlatım, sunum |
|
16/17 |
Final |
Genel konu tekrarı |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Candan, A., Karataş, S.2010. Balık Sağlığı. Kalmak Ofset. Istanbul. 173-212 sf.
Timur, G., Timur, M. 2003. Balık Hastalıkları. İstanbu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Akan, E. 1992. Genel Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları No:16. 244-379 sf.
Karaboz, İ. 1994. İmmunoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Baskı İşleri, Bornova-İzmir. 1-87sf.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
5 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
2 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
2 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
3 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
2 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
4 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
4 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
4 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
6 |
12 |
72 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
8 |
32 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
3 |
3 |
|
Toplam İş Yükü: | 151 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|