Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Anaç Stok Yönetimi

Dersin Kodu : SY-519

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gamet kalite ölçütlerini bilir
Balıklarda gamet kalitesini değerlendirir
Gamet saklamanın etki ve sonuçlarını bilir
Farklı türlerin anaç yönetimi yöntemlerini karşılaştırır
Farklı biyoteknolojik yaklaşımları tanır
Üreme, çevre ve besleme arasındaki ilişkiyi açıklar
Üreme, hormonal ve çevresel manüplasyonlar arasındaki ilşkileri analiz eder

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinden kuluçkahanelerdeki anaç stok yönetimi, beslenme, üremeninin teşvik edilmesi, gamet saklama, biyoteknolojik yaklaşımlar gibi özel konuların anlatıması.

Dersin İçeriği : Sperm ve yumurta kalitesi, sperm ve yumurta kalitesini etkileyen etmenler, gamet saklama, anaç besleme, anaç stok yönetiminde biyoteknolojik yaklaşımlar, sazan, alabalık, levrek ve çipurada anaç stok yönetimi, çevresel ve hormonal manuplasyonlar.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su ürünleri fakültesi derslikleri, araştırma istasyonları ve laboratuvarları.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balıklarda üreme ve yetiştiricilik Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
2 Gamet saklama nedenleri, koşulları, etkileri ve sonuçları. Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Görsel sunum ve tartışma
3 Sperm kalitesi ve etkileyen etmenler. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
4 Yumurta kalitesi ve etkileyen etmenler. Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Görsel sunum ve tartışma
5 Anaç stok besleme. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
6 Yumurta lipidlerinin orjinleri ve fonksiyonları. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
7 Anaç stok ve stress ilişkisi. Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Görsel sunum ve tartışma
8 Ara sınav Yazılı sınav
9 Anaç stok yönetimnde biyoteknolojik yaklaşımlar. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
10 Mikrobiyel çevre ve yumurta sperm ilişkisi. Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Görsel sunum ve tartışma
11 Çevresel ve hormonal manuplasyonlar Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
12 Levreklerde anaç stok yönetimi Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
13 Çipuralarda anaç stok yönetimi Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Görsel sunum ve tartışma
14 Sazan ve tilapialarda anaç stok yönetimi. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
15 Alabalıklarda anaç stok yönetimi Kitap bölümleri ve güncel makaleler Görsel sunum ve tartışma
16/17 Dönem sonu sınavı. Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Brood stock management agg and larval quality, Niall R. Bromage and Ronald J. Roberts,
 Balık Islahı, Metin Timur - Aygül Ekici,
 Konuyla ilgili güncel makaleler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 5 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 2
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 2
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 5
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 4
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 5
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 3
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 2
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 8 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 142
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.68
Dersin AKTS Kredisi: 6