|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Anaç Stok Yönetimi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-519 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gamet kalite ölçütlerini bilir Balıklarda gamet kalitesini değerlendirir Gamet saklamanın etki ve sonuçlarını bilir Farklı türlerin anaç yönetimi yöntemlerini karşılaştırır Farklı biyoteknolojik yaklaşımları tanır Üreme, çevre ve besleme arasındaki ilişkiyi açıklar Üreme, hormonal ve çevresel manüplasyonlar arasındaki ilşkileri analiz eder
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinden kuluçkahanelerdeki anaç stok yönetimi, beslenme, üremeninin teşvik edilmesi, gamet saklama, biyoteknolojik yaklaşımlar gibi özel konuların anlatıması. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Sperm ve yumurta kalitesi, sperm ve yumurta kalitesini etkileyen etmenler, gamet saklama, anaç besleme, anaç stok yönetiminde biyoteknolojik yaklaşımlar, sazan, alabalık, levrek ve çipurada anaç stok yönetimi, çevresel ve hormonal manuplasyonlar. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürünleri fakültesi derslikleri, araştırma istasyonları ve laboratuvarları. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balıklarda üreme ve yetiştiricilik |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
2 |
Gamet saklama nedenleri, koşulları, etkileri ve sonuçları.
|
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Görsel sunum ve tartışma |
|
3 |
Sperm kalitesi ve etkileyen etmenler. |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
4 |
Yumurta kalitesi ve etkileyen etmenler. |
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Görsel sunum ve tartışma |
|
5 |
Anaç stok besleme. |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
6 |
Yumurta lipidlerinin orjinleri ve fonksiyonları. |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
7 |
Anaç stok ve stress ilişkisi. |
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Görsel sunum ve tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
|
Yazılı sınav |
|
9 |
Anaç stok yönetimnde biyoteknolojik yaklaşımlar. |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
10 |
Mikrobiyel çevre ve yumurta sperm ilişkisi. |
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Görsel sunum ve tartışma |
|
11 |
Çevresel ve hormonal manuplasyonlar
|
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
12 |
Levreklerde anaç stok yönetimi |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
13 |
Çipuralarda anaç stok yönetimi |
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Görsel sunum ve tartışma |
|
14 |
Sazan ve tilapialarda anaç stok yönetimi. |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
15 |
Alabalıklarda anaç stok yönetimi |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Görsel sunum ve tartışma |
|
16/17 |
Dönem sonu sınavı. |
|
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Brood stock management agg and larval quality, Niall R. Bromage and Ronald J. Roberts,
Balık Islahı, Metin Timur - Aygül Ekici,
Konuyla ilgili güncel makaleler
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
2 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
2 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
4 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
3 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
5 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
2 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
2 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
8 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|