|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Lobster and Crayfish Biology and Culture |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-509 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz ve Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. METİN KUMLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yetiştiriciliği yapılan kıskaçlı ve dikenli istakozlar ile kerevitlerin türsel özelliklerini bilir, Bu krustaselerin biyolojilerini karşılaştırmalı olarak öğrenmiş, Gruplar bazında yetiştiricilikleri yapılanların hangi sistemlerde başarıyla yetiştirilebildiklerini anlar Anaç olgunlaştırma, yumurtlatma, larva yetiştiriciliği, ön-büyütme ve büyütme tekniklerinin detaylarını karşılaştırır Bu krustaselerden ülkemizde hangilerinin yetiştiriciliklerinin ne tür yöntemlerle yapılabileceğinin farkındadır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ticari değeri yüksek olan ve yaygın olarak yetiştirilen tatlısu istakozları (kerevit) ve deniz istakozlarının(kıskaçlı ve dikenli) biyolojileri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi vermek |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ekonomik öneme sahip olan kıskaçlı ve dikenli istakozlar ile tatlısu istakozlarının (kerevit) biyolojisi (morfoloji, anatomi, üreme, beslenme, kabuk değiştirme ve büyüme) karşılaştırmalı olarak verilecek, bu türlerin anaç, larva, jüvenil ve yetişkin formlardaki yetiştiricilik uygulamaları anlatılacaktır |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe+İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Introduction to Lobsters |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
2 |
İstakozların Morfolojileri |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
3 |
İstakozlarda Üreme |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
4 |
İstakozlarda Beslenme |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
5 |
İstakozlarda Kabuk Değiştirme ve Büyüme |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
6 |
İstakozlarda Anaç Yönetimi |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
7 |
İstakozlarda Larva Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
8 |
İstakozlarda Büyütme Yöntemler |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
9 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Sözlü Sınav |
|
10 |
Kerevit Yetiştiriciliğine Giriş |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
11 |
Kerevitlerin Biyolojisi |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
12 |
Kerevitlerde Üreme ve Anaç Yönetimi |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
13 |
Amerika´da Kerevit Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
14 |
Avrupa´da Kerevit Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
15 |
Avustralya´da Kerevit Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görününtülü Sunum & Tartışma |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Phillips, B., Kittaka, J. 2000. Spiny Lobsters: Fisheries and Culture. Wiley-Blackwell, pp. 704.
BIOLOGY AND AQUACULTURE POTENTIAL of the TROPICAL FRESH- WATER CRAYFISH CHERAX QUADRICARINATUS/ JONES, 1997, 130 pp
BIOLOGY OF THE LOBSTER HOMARUS AMERICANUS/ FACTOR, 1995; 528pp.
CRUSTACEAN FARMING, 2nd ed. /WICKENS & LEE, 2002; 445 pp.
FRESHWATER CRAYFISH AQUACULT. N. AMER, EUROPE, AUSTRALIA/ HUNER,1994, 312pp.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
2 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
2 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
3 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
3 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
2 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
3 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
2 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
4 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
3 |
42 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|