Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri ve Laboratuvar Teknikleri

Dersin Kodu : SY-503

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. İBRAHİM CENGİZLER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Genel balık hastalıklarının öğrenilmesi.
Balıklarda rastlanılan bakteriyel hastalıkların ortaya konulmasında kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi
Balıklarda ekto ve endo parazit taramasında kullanılan tekniklerin kavranılması
Mikrobiyolojik tekniklerin uygulamasının öğrenilmesi
Histolojik tekniklerin bilinmesi
Balık hastalıklarında moleküler tekniklerin kullanılması

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ülkemizde ve Dünya ´da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan parazitlerin, bakterilerin, virüslerin ve mantarların tanıtlıması ile tanı yöntemlerinin ve laboratuvar yöntemlerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği : Balık hastalıklarında kullanılan laboratuvar teknikleri, balık hastalıklarında kullanılan tanı yöntemleri, tanı için laboratuar çalışmaları ile klinik bulgular birlikte kullanımı;balık hastalıklarında makroskobik değerlendirme, otopsi tekniği

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, Laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balık hastalıklarına genel bir bakış Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
2 Bakteriyel hastalıklarda kullanılan tanı yöntemleri ve laboratuvar teknikleri Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
3 Balık hastalıklarında kullanılan virolojik ve fungistik tanı yöntemleri Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
4 Balıklarda ekto ve endo parazit taraması Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
5 Parazitlerin tespit yöntemleri Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
6 Balık anatomisine giriş Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
7 Histolojik teknikler Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
8 Mikrobiyolojik etütler Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
9 Vize sınavı Ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav, sözlü sunum
10 Balık hastalıklarında tanıya yönelik alan ve laboratuvar çalışmaları Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
11 Çevresel parametre değerlendirme Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
12 Postmortem incelemeler Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
13 Balık hastalıklarında kullanılan moleküler yöntemler Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
14 PCR kullanımı ve önemi Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
15 PCR kullanımı ve önemi Kaynak araştırması, ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
16/17 Final sınavı Ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav, sözlü sunum


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Key to Parasıtes of Freshwater Fısh of the U.S.S.R. Cilt 1,2,3 ve 4, 1964
 Keys of Fısh Parasites ,S. Monson, 1964
 Robert, R.J., 1986. Handbook of trout and salmon diseases. Fishing new books Ltd.
 Roberts, R.J.,1989. Fish Pathology.Bailliere Tindall.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 3
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 5
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 3
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 5
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 4
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 5
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 4
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 5
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 4
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 5
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 3 6
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 5 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6