|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Biyoteknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
BT-550 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Öğrenciler gıda biyoteknolojisi kavramını ve gıda biyoteknolojisinin prensiplerini öğrenir. Fermantasyon proseslerinde kıullanılan biyoteknolojik teknikleri öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin esas amacı öğrencilere gıda biyoteknolojisi ile ilgili temel bilgileri kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Biyoteknolojinin tanımı ve kapsamı, genel gıda biyoteknolojisi, mikrobiyel gelişmenin prensipleri, fermentör ve biyoreaktör sistemleri, kütle transferi, maya temelli proses ve ürünler, bakteri temelli proses ve ürünler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıd Mühendisliği Bölümü Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Biyoteknolojinin tanımı ve kapsamı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
2 |
Genel gıda biyoteknolijisi |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
3 |
Mİkrobiiyel gelişmenin prensipleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
4 |
Mİkrobiiyel gelişmenin prensipleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
5 |
Fermentör ve biyoreaktör sistemleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
6 |
Fermentör ve biyoreaktör sistemleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
7 |
Kütle transferi kavramı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
8 |
Kütle transferi kavramı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
9 |
Maya temelli prosesler ve ürünler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
10 |
Midterm exam |
|
|
|
11 |
Maya temelli prosesler ve ürünler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
12 |
Bakteri temelli prosesler ve ürünler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
13 |
Bakteri temelli prosesler ve ürünler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
14 |
Bakteri temelli prosesler ve ürünler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
15 |
Assay presentation |
|
|
|
16/17 |
Final exam |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Angold, R., Beech, G. and Taggart, J. (1989) Food Biotechnology, Cambridge University Press, UK
Moo-Young, M. (1985) Comprehensive Biotechnology Pergamon Press, Oxford.
Lee, B. H. Fundamentals of Food Biotechnology. VCH Publishers, New York, 1996
Mittal, G. S. (1992) Food Biotechnology: Techniques and Applications, Technomic Publishing Co, Pennsylvania, USA.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
4 |
|
2 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
4 |
|
3 |
Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak |
3 |
|
4 |
Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme |
2 |
|
5 |
Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme |
4 |
|
6 |
Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek |
4 |
|
7 |
Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek |
4 |
|
8 |
Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek |
5 |
|
9 |
Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme |
4 |
|
10 |
Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
4 |
|
11 |
Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
5 |
|
12 |
Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme |
4 |
|
13 |
Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme |
2 |
|
14 |
Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
2 |
|
15 |
Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
2 |
|
16 |
Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 162 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|