|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Genel Mikrobiyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
BT-533 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramları bilir. 2) Mikroorganizma sistematiği ve temel prensiplerini öğrenir. 3) Bakteri, küf, maya ve viruslerin genel özelliklerini bilir 4) Mikroorganizmaların gelişim özellikleri ve gelişimini etkileyen faktörleri öğrenir.
5) Mikroorganizmaların metabolik faaliyetleri hakkında bilgilenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BT-533 Genel Mikrobiyoloji
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, gelişim özeliklerinin yanı sıra metabolizma ve mikroorganizmaların kontrolü ile ilgili bilgilerin, teorik ve uygulamalı olarak yüksek lisans öğrencilerine aktarılması. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Mikrobiyolojiye giris ve tarihce, prokaryotik ve okaryotik hucre yapisi, mikrobiyal gelisme ve mikroorganizma beslenmesi, mikroorganizmalar ve biyofilm yapilari, microbiyal gelismenin ve biyofilm formasyonunun kontrolu, mikroorganizma metabolizmasi, bakteriyal genetic, virusler, bakteriyofajlar ve transduksiyon, immun sistem ve antikorlar, gida mikrobiyolojisi ve endustriyel mikrobiyoloji tanitimi, mikrobiyal patojenitenin mekanizmasi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
gıda mühendisliği derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı, Mikrobiyolojinin bilim dalları,Tarihçe, Canlıların sınıflandırılması, Mikroorganizm |
Yeni çıkan ve temel mikrobiyoloji kitapları ile ilgili bilgilerin toplanması |
slight anlatım |
|
2 |
Mikroorganimazların Sınıflandırlmasındaki temel prensipler ve adlandırma. Prokaryotik ve Ökaryotiklerarası farkları, prokaryotik sistematiği |
farklı bilim dallarına ait (tıp, çevre, gıda, ziraat v.s.) genel mikrobiyoloji kitaplarının gözden geçirilmesi |
slight anlatım |
|
3 |
Bakterilerin hücre yapısı ,endospor, kapsül ve diğer yapılar, kimyasal yapı, |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım |
|
4 |
Ökaryotik sistematiği, Alg, protozoa v.s kısa bilgi ,Ökaryotikler ve Hücre yapıları ve morfoloji |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım |
|
5 |
Mikroorganizmaların beslenmeleri ve Gelişimi; Gelişme eğrisi, gelişme kinetiği, çoğalma ve bölünmede senkronizasyon |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım |
|
6 |
Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım |
|
7 |
Mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler, Mikroorganizmalar arası ilişkiler |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
8 |
Virüsler |
Ders notundaki ilgili konular, virüslerle ilgili son gelişmeler, makale taraması |
ödevler ve slight anlatımı, video gösterisi |
|
9 |
ara sınav |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
|
10 |
Bakteriyofajlar |
Ders notundaki ilgili konular, bakteriyofajlarla ilgili son gelişmeler, makale taraması |
ödevler ve slight anlatımı, video gösterisi |
|
11 |
Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
12 |
Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
13 |
Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları |
Ders notundaki ilgili konular |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
14 |
Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları ,Sekonder Metabolitlerin Üretimi |
Ders notundaki ilgili konular, sekonder metabolitlerle ilgili son gelişmeler |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
15 |
Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları ,Sekonder Metabolitlerin Üretimi |
Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
slight anlatım, asetat anlatım |
|
16/17 |
final |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
. Brock, T., Madigan, M.T., Martinko, J. M., Parker, J., 1994. Biology of
Microorganisms. 7.ed.Prentice Hall Int., USA p.909
. Çakmakçı, M.L., Karahan, A. ve Çakır, G. 2008. Mikrobiyoloji. Bizim Büro
Basımevi, Ankara, s.227.
. Topal, Ş., 2004. Hücre Kültür Teknikleri-1 (231 s.)ve II. (190 s.) Cemturan
Ofset- İstanbul.
Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset, Ankara, 434 s.
-Temiz, A., Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri.1996. 2. Baskı, Hatipoğlu
Yayınevi- Ankara. 274 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
5 |
|
2 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
4 |
|
3 |
Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak |
2 |
|
4 |
Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme |
0 |
|
5 |
Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme |
4 |
|
6 |
Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek |
5 |
|
7 |
Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek |
4 |
|
8 |
Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek |
2 |
|
9 |
Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme |
4 |
|
10 |
Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
3 |
|
11 |
Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
3 |
|
12 |
Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme |
0 |
|
13 |
Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme |
4 |
|
14 |
Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
2 |
|
15 |
Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
1 |
|
16 |
Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
10 |
30 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|