Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler

Dersin Kodu : BT-530

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıda güvenliği sistemlerini bilir
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tanımlamasında ve toksinlerinin teşhisinde kullanılan ve geliştirilen yeni moleküler yöntemleri tanır
Öğrendiği bilgileri, kendi araştırmalarında kullanma becerisi kazanır
Ödev hazırlama, araştırma yapma ve ekip çalışmasına uyum sağlama yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : BT-530 Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda güvenliği sistemleri nde, patojenlerin teşhis ve tanımlamalarında ve gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kontrolüne yönelik geliştirilen biyoteknolojik yöntemler hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği : PCR, PCR Sonrası Görüntüleme Metodları ve PCR Çeşitleri hakkında genel bilgiler ve gıda mikrobiyolojisinde kullanım alanları, İmmünolojik Testler veGıda güvenliğinde kullanımları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda güvenliği ve gıda güvenliği sistemlerinin tanımı kaynak taraması düz anlatım
2 Gıda kaynaklı patojen ve bozulma etkeni mikroorganizmalar kaynak taraması düz anlatım
3 PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları kaynak taraması düz anlatım
4 PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları (devam) kaynak taraması düz anlatım
5 PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları (devam) kaynak taraması düz anlatım
6 İmmünolojik yöntemler ve immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları kaynak taraması düz anlatım
7 İmmünolojik yöntemler ve immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları(devam) kaynak taraması düz anlatım
8 Diğer moleküler yöntemler kaynak taraması düz anlatım
9 Arasınav
10 Staphylococcus aureus ve analiz Yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
11 Clostridium botulinum ve analiz yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
12 Bacillus cereus ve analiz yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
13 Escherichia coli ve analiz yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
14 Listeria, Campylobacter spp. ve analiz yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
15 Mikroorganizma toksinleri ve analiz yöntemleri kaynak taraması ödev, tartışma ve anlatım
16/17 Yılsonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Fratamico, P. M., Bhunia, A. K. Smith, J. L., 2005. Foodborne Pathogens: Microbiology and Molecular Biology. Caister Academic Press, USA , 454 p.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 - Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme 4
2 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme 3
3 Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak 3
4 Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme 2
5 Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme 3
6 Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek 4
7 Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek 4
8 Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek 4
9 Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme 4
10 Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 3
11 Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 2
12 Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme 2
13 Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme 2
14 Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme 3
15 Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme 3
16 Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 150
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6
Dersin AKTS Kredisi: 6