|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler |
|
Dersin Kodu |
: |
BT-530 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda güvenliği sistemlerini bilir Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tanımlamasında ve toksinlerinin teşhisinde kullanılan ve geliştirilen yeni moleküler yöntemleri tanır Öğrendiği bilgileri, kendi araştırmalarında kullanma becerisi kazanır Ödev hazırlama, araştırma yapma ve ekip çalışmasına uyum sağlama yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BT-530 Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda güvenliği sistemleri nde, patojenlerin teşhis ve tanımlamalarında ve gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kontrolüne yönelik geliştirilen biyoteknolojik yöntemler hakkında bilgi vermek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
PCR, PCR Sonrası Görüntüleme Metodları ve PCR Çeşitleri hakkında genel bilgiler ve gıda mikrobiyolojisinde kullanım alanları, İmmünolojik Testler veGıda güvenliğinde kullanımları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda güvenliği ve gıda güvenliği sistemlerinin tanımı |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
2 |
Gıda kaynaklı patojen ve bozulma etkeni mikroorganizmalar |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
3 |
PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
4 |
PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları (devam) |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
5 |
PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları (devam) |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
6 |
İmmünolojik yöntemler ve immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
7 |
İmmünolojik yöntemler ve immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları(devam) |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
8 |
Diğer moleküler yöntemler |
kaynak taraması |
düz anlatım |
|
9 |
Arasınav |
|
|
|
10 |
Staphylococcus aureus ve analiz Yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
11 |
Clostridium botulinum ve analiz yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
12 |
Bacillus cereus ve analiz yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
13 |
Escherichia coli ve analiz yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
14 |
Listeria, Campylobacter spp. ve analiz yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
15 |
Mikroorganizma toksinleri ve analiz yöntemleri |
kaynak taraması |
ödev, tartışma ve anlatım |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Fratamico, P. M., Bhunia, A. K. Smith, J. L., 2005. Foodborne Pathogens: Microbiology and Molecular Biology. Caister Academic Press, USA , 454 p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
4 |
|
2 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
3 |
|
3 |
Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak |
3 |
|
4 |
Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme |
2 |
|
5 |
Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme |
3 |
|
6 |
Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek |
4 |
|
7 |
Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek |
4 |
|
8 |
Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek |
4 |
|
9 |
Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme |
4 |
|
10 |
Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
3 |
|
11 |
Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
2 |
|
12 |
Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme |
2 |
|
13 |
Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme |
2 |
|
14 |
Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
3 |
|
15 |
Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
3 |
|
16 |
Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 150 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|