|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Enzimolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
BT-527 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Enzimolojinin temel ilkelerini öğrenir. Enzim gıda ilişkisini öğrenir. Enzimlerin gıda sanayindeki uygulamlarını öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Enzimolojinin temel prensiplerini, enzimlerin gıda kalitesine etkilerini ve gıda sanayindeki çeşitli enzim uygulamlarını öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Enzimolojinin tarihçesi, enzimlerin kimyasal yapısı ve genel özellikleri, enzim kinetiği, enzim immobilizasyonu, endüstride enzim kullanımı |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü dersliktleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Enzimolojinin tarihçesi |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
2 |
Enzimlerin kimyasal yapısı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
3 |
Enzimlerin genel özellikleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
4 |
Enzimlerin genel özellikleri |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
5 |
Enzim kinetiği |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
6 |
Enzim kinetiği |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
7 |
Enzimlerin kullanılması ve depolanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
8 |
Enzim immobilizsyonu |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
9 |
Endüstride enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
10 |
Şarapçılıkta enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
11 |
Fırıncılık ürünlerinde enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
12 |
Arasınav |
|
|
|
13 |
Nişastadan şeker şurubu üretiminde enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
14 |
Süt endüstrisinde enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
15 |
Ödevlerin sunumu |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Konu anlatımı, tartışma,sunum |
|
16/17 |
Final |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Methewson, P. R. (1998) Enzymes: Practical Guides for the Food Industry. Eagon Press, Amerika.
Palmer, T. (1994) Enzim Bilgisi, Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, İstanbul.
Wilson, K. (1994) Protein and Enzyme Techniques. Practical Biochemistry. Ed: K. Wilson ve J. Walker, Cambridge University Press, İngilitere.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
4 |
|
2 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
4 |
|
3 |
Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak |
3 |
|
4 |
Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme |
4 |
|
5 |
Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme |
4 |
|
6 |
Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek |
4 |
|
7 |
Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek |
4 |
|
8 |
Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek |
4 |
|
9 |
Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme |
3 |
|
10 |
Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
5 |
|
11 |
Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
3 |
|
12 |
Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme |
3 |
|
13 |
Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme |
4 |
|
14 |
Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
4 |
|
15 |
Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
4 |
|
16 |
Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
20 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|