Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Enzimolojisi

Dersin Kodu : BT-527

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL
Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Enzimolojinin temel ilkelerini öğrenir.
Enzim gıda ilişkisini öğrenir.
Enzimlerin gıda sanayindeki uygulamlarını öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Enzimolojinin temel prensiplerini, enzimlerin gıda kalitesine etkilerini ve gıda sanayindeki çeşitli enzim uygulamlarını öğretmektir.

Dersin İçeriği : Enzimolojinin tarihçesi, enzimlerin kimyasal yapısı ve genel özellikleri, enzim kinetiği, enzim immobilizasyonu, endüstride enzim kullanımı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü dersliktleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Enzimolojinin tarihçesi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
2 Enzimlerin kimyasal yapısı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
3 Enzimlerin genel özellikleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
4 Enzimlerin genel özellikleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
5 Enzim kinetiği Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
6 Enzim kinetiği Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
7 Enzimlerin kullanılması ve depolanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
8 Enzim immobilizsyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
9 Endüstride enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
10 Şarapçılıkta enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
11 Fırıncılık ürünlerinde enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
12 Arasınav
13 Nişastadan şeker şurubu üretiminde enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
14 Süt endüstrisinde enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
15 Ödevlerin sunumu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Konu anlatımı, tartışma,sunum
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Methewson, P. R. (1998) Enzymes: Practical Guides for the Food Industry. Eagon Press, Amerika.
 Palmer, T. (1994) Enzim Bilgisi, Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, İstanbul.
 Wilson, K. (1994) Protein and Enzyme Techniques. Practical Biochemistry. Ed: K. Wilson ve J. Walker, Cambridge University Press, İngilitere.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 - Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme 4
2 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme 4
3 Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak 3
4 Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme 4
5 Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme 4
6 Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek 4
7 Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek 4
8 Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek 4
9 Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme 3
10 Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 5
11 Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 3
12 Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme 3
13 Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme 4
14 Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme 4
15 Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme 4
16 Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 20 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6