|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seb.Bit.Yet.ve Toh.Ür.Teknikleri |
|
Dersin Kodu |
: |
T 218 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Öğr.Gör.Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT Öğr.Gör.Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Sebze tohum üretiminde kullanılan teknik terimleri tanımlayabilme 2) Sebze türlerinin çoğaltılmasında kullanılan yöntemleri yapabilme 3) Sebze yetiştiriciliği ve sebze tohum üretimi arasındaki farklılıkları açıklayabilme 4) Türlere özgü tohumluk üretim tekniklerini oluşturabilme 5)Tohumlukları elde etme yöntemlerini kavrayabilme 6)Sebzelerden tohum alma yöntemini yapabilme 7) El beceri kazanabilme. 8) Yöntem, materyal ve araç gereç kullanma yetisinde olma
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Türkiyede yetiştirilen sebze bitkilerini tanımak ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmak |
|
Dersin İçeriği |
: |
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sebze tohumculuğunda kullanılan teknik kavramları kavrar |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 3-9 |
Düz Anlatım |
|
2 |
"Kültür sebzelerinin çiçek özellikleri, kendine ve yabancı döllenme, |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 9-18 |
Gösterim, Düz Anlatım |
|
3 |
Ekolojik faktörlerin tohum üretimine etkilerini, tohum üretiminde yapılan kontrolleri kavrar |
Vegetable Seed Production sayfa 5-18 |
Gösterim, Düz Anlatım |
|
4 |
Tohum işleme, hasat, harman ve ayırma yöntemlerini yapar |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 31-56,95-106 |
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
5 |
Ispanak, lahana,Sogan,sarımsak bitkilerinin yetiştiriciliği ve tohum üretimini ögrenir |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 31-56,95-106 |
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
6 |
Ispanak, Lahana,Sogan ve sarımsak bitkilerinin yetiştiriciliği için arazi çalışması yapar |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
7 |
Domates, biber, patlıcan bitkilerinin ekimi ,yetiştiriciliği ve tohum üretimini ögrenir |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 261-306 |
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
8 |
Domates, biber, patlıcan bitkilerinin tarlada uygulamasını yapar |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
9 |
Vize sınavı |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
10 |
Hıyar ve kabak bitkilerinin ekimi ve tohum üretim tekniklerinin yapılmasını ögrenir |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 327-342 |
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
11 |
Hıyar ve kabak bitkilerinin yetiştiriciliği için arazi çalışması yaparak uygulama yapar |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
12 |
Kabak, karpuz,kavu ve marul bitkilerinin ekimi ve tohum üretim tekniklerinin yapılmasını ögrenir |
Kültür Sebzeleri kitabı sayfa 353- 378 |
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
13 |
Bitkilerin hasadını ve tohumların temini yapar |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
14 |
Bitkilerin hasadını ve tohumların temini yapar |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
15 |
Final sınavı |
|
|
|
16/17 |
Final sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
*Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ. 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, İzmir, 2000, ISBN: 975-97190-0-2.
*Raymond, A.T. George. 1999. Vegetable Seed Production, CAB International, 1999, ISBN: 0 85199 336 2.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
* Elde ettiği verilerin analizini yapabilme, değerlendirme ve yorumlama yetisine sahip olma |
4 |
|
2 |
* Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanıma ve mücadele yapabilme yetisine sahip olma |
5 |
|
3 |
* Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirleyip uygulayabilme yetisinde olma |
5 |
|
4 |
Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine adebilme, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahip olma |
5 |
|
5 |
* Alanında edindiği bilgi ve becerileri geliştirebilme yetkinliğine sahip olma |
5 |
|
6 |
* Sorgulayıcı ve araştırıcı olma yetkinliğine sahip olma |
1 |
|
7 |
* Analitik düşünme yetkinliğinde olma |
1 |
|
8 |
*Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiye sahip olma |
4 |
|
9 |
* Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında bilgi sahibi olma |
5 |
|
10 |
* Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma |
5 |
|
11 |
* Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri yapabilme yetkinliğine sahip olma |
5 |
|
12 |
* Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme yetisinde olma |
4 |
|
13 |
* Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim becerisine sahip olma |
0 |
|
14 |
* Temel düzeyde ingilizce kullanım becerisine sahip olma |
0 |
|
15 |
* Atatürk ilkeleri ve inkilapları konusunda bilinçli ve bilgi sahibi olma |
0 |
|
16 |
* Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulşama yetkinliğine sahip olma |
0 |
|
17 |
* Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma |
0 |
|
18 |
* Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlıgı konularında yeterli bilince sahip olma |
2 |
|
19 |
*Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinliğine sahip olma |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
5 |
70 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
5 |
5 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
Toplam İş Yükü: | 161 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|